Office Building, 26 Oktovriou St., Thessaloniki
01_geniko-1.jpg

Participation in a design and build competition


The study concerns the design of office buildings under the conditions and requirements of the project "Competition for the purchase of property to cover the housing needs of public services based in Thessaloniki and supervised by the Ministry of Economy and Finance". Since the building program requirements are covered by the first building (A) of a total area of 8.350 sq. m., without using up the whole building coefficient, the proposal includes a second building (B) of 750 sq. m., which is also available for office use and is designed so as to adapt fully to the requirements of the competition. The final layout includes a complex of two independent office buildings - potential parts of a morphologically and functionally single unit, if required. The proposed arrangement and organization of buildings and surrounding area are determined by the plot characteristics, the project character as a Public building and follows the principles and objectives of the announcement, which are briefly the following:
- application of a special character to the building, as a Public Administration building
- harmonious integration of the building in the character, scale and climatic conditions of the city,
- flexibility in the functional organization of the building,
- creation of a modern building with better working and trading conditions,
- promotion of the design principles that meet the requirements of the era (aesthetic appearance, modern materials),
- energy saving, bioclimatic design.

Building A is located at the southwest side of the site (26 Octovriou Street). An open atrium of rectangular shape is located in the core, as an extension of the central axis passing through the main entrance of the building - an indoor garden with sitting and green areas, acting as space organizer (circulation, distribution and social interaction) and as regulator of natural lighting, ventilation and microclimate. Through the atrium all office spaces located in the inner perimeter have natural light and ventilation, while the remaining main use spaces are developed in the outer perimeter of the building. All spaces, including archives and storages have natural light (and under circumstances, ventilation).
Metal, wood and glass are the materials dominating the façades. The outer shell consists of large sections of curtain walls, and sections cladded with wooden panels. A key element of the façade organization is the application of solar shading devices, depending on orientation. On the southwest façade, a second skin is applied, consisting of a system of movable horizontal and vertical metal louvers. The rotation of the louvers ensures total sun protection of the façade (openings and solids) during summer, while allowing the penetration of sunlight deeply inside the buildings during winter. Another important element of the façades is the surfaces of insulated solid glass type Reglit. The material was chosen to illuminate areas that do not need transparency (staircases, central archives, storages etc.).
The same principles at all design levels have been applied to building B, located at the northeast side of the site (Nikolaou Ouranou Street).
Landscape design follows and strengthens the organization principles of building design. Around the site, at the boundaries with the adjacent sites and at a suitable distance from the fence, evergreen and deciduous trees are planted, in order to provide privacy to the building, wind protection and create favorable microclimate conditions.
Moreover, areas with grass and field grasses embedded in white pebbles have been designed in most of the open space, as well as flower beds with differences in materials and plant materials, ensuring conditions of water penetration and transpiration. Moreover, apart from planting in the surrounding area, most of the roofs are also planted.