"KINGS AVENUE" Shopping Center, Paphos, Cyprus
01-.jpg

2012, architectural study


 

The site where the mall "King's Avenue" is under construction covers an area of 46.500 sq. m and is located at the intersection of the Tombs of the Kings street and St. Paul avenue, which connects Paphos and Kato Paphos, an urban settlement with intense tourist development.
The site location, its size and shape, but also the gentle slope determined largely the selections for both the general organization of the building and its surroundings, as well as for the individual typological and morphological elements of the composition.
The project concerns a building of total area of 97.500 sq. m, spread over five levels. In the two lower levels parking areas, utility and storage spaces are located. The two intermediate levels house commercial uses and leisure facilities, while in the last level - in a mechanical floor -the electromechanical services are installed.
The structure is entirely metal in full height of the building, organized in a grid of 8, 20 x 10, 50 m. In certain areas, where large span areas are created the beams reach a length up to 33, 0 m.
The cores of vertical communication and the perimeter walls of the basement are constructed of reinforced concrete.
The facades of the building are cladded with insulating panels 100 mm thick for walls and 50 mm for the parapets.
The roof of the mechanical floor is covered with insulated metal panels, 80 mm thick.
The gentle slope of the land in relation to both the two main axes enabled the creation of an internal floating space. As the expressive element of this continuous flow, the sense of a water flow in space has been used.
The central commercial route that follows the main longitudinal axis has been curved so as not to reveal the beginning or the end of the route. The big - also curved - gaps integrate the individual levels, not just visually, but also functionally.
The two entrances were located at the ends of the commercial routes, at different levels, but always in connection with the outdoor space. Therefore the internal circulation of the public, following this continuous flow, creates a sense of motion in a single space, where the ground floor becomes first floor and vice versa, without being noticed by the user.
The sense of continuous flow is intensified by using special forms, materials and typological elements, referring to a "water" atmosphere.
The roof of the shopping center is curved not only in plan, but also in section, taking the form of a corrugated surface on which the ends of solar tubes are placed, like bubbles, introducing natural light indoors.
All elements selected for the commercial axis are transparent (shop facades, railings, elevators, escalators, etc.) so as not to interrupt the visual lines.
Light stripes with the store logos cross the space from end to end and highlight its continuous character.
In selected areas of the commercial axis "stops" with sitting benches, kiosks and stands are created. In these areas a "true" water atmosphere prevails. Waterfalls of optical fiber bundles with natural water flow, cross all levels of space and result in ponds and gardens in the lower level.
Special lighting, sometimes through transparent sheets and fiber bundles, sometimes through the curves of the roof and sometimes from suspended lighting pebbles or clumps of such pebbles contribute decisively to the particular atmosphere.