Συγκρότημα Εξοχικών Κατοικιών στη Σάνη Χαλκιδικής
03-01_01_SANI_12.jpg

25 μονοκατοικίες, 2009


Πρόκειται για συγκρότημα 25 διώροφων κατοικιών σε οικοπεδική έκταση οκτώ αγροτεμαχίων, στην περιοχή των αγροτικών φυλακών στη Σάνη Χαλκιδικής του Δήμου Κασσάνδρας.

 

Για τη συνολική σύνθεση, σχεδιάστηκαν πέντε τύποι κατοικιών με ένα έως και τρία υπνοδωμάτια. Ο προσανατολισμός, οι προσβάσεις και η μορφολογία της περιοχής καθόρισαν τη θέση και την ανάπτυξη των όγκων των κατοικιών. Βασική επιδίωξη της σύνθεσης, ήταν η ανάπτυξη ενοποιημένων μορφολογικά περιοχών κατοικιών σε μια συνολική σύνθεση, τα όρια της οποίας προσδιορίζονται από τις θέσεις των περιφράξεων των κατοικιών.


Στις στάθμες ισογείου και ορόφου αναπτύσσονται οι κύριοι χώροι των κατοικιών, ενώ στο υπόγειο οι βοηθητικοί.

 

Μορφολογικά κυριαρχούν τα ξύλινα συρόμενα πετάσματα ασφαλείας σε μεταλλικό σκελετό, που καλύπτουν τις γυάλινες επιφάνειες της όψης, ενώ εξωτερικά πετάσματα από διαφώτιστα στοιχεία υαλόμαζας (χυτό γυαλί), διατομής U, καλύπτουν εξωτερικά τις όψεις των κλιμακοστασίων.


Στον αύλειο χώρο των κατοικιών περιλαμβάνονται πισίνες και καθιστικά, σε περιοχές διαμορφωμένες με σκληρά και ξύλινα δάπεδα (deck), καθώς και περιοχές πρασίνου. Πέργκολες από μεταλλικό σκελετό και ξύλο τοποθετούνται στις περιοχές των πισίνων, ενώ φυτεύεται και το μεγαλύτερο μέρος των δωμάτων.


Η κατασκευή του φέροντα οργανισμού προβλέπεται από οπλισμένο σκυρόδεμα με τοίχους πλήρωσης από οπτόπλινθους. Ξηρά δόμηση προβλέπεται στα εσωτερικά διαχωριστικά και ως επένδυση στο εσωτερικό των εξωτερικών τοίχων.


Οι περιφράξεις στα όρια του οικοπέδου επενδύονται με πέτρα, ενώ οι τοίχοι των αναβαθμών των διαμορφώσεων στις κλίσεις κατασκευάζονται από αμμοβολημένο μπετόν.