Νέος Τερματικός Σταθμός στο Διεθνές Αεροδρόμιο Airbaltic στη Ρίγα Λετονίας
01_R_03-copy.jpg

Λετονία, 2010, συμμετοχή σε διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών


Η κυρίαρχη ιδέα

 

Το νέο τέρμιναλ της Air Baltic (στη Ρίγα) δεν θέλουμε να είναι ένα ακόμη κτίριο στο συγκρότημα του αεροδρομίου της Ρίγα.
Δεν θέλουμε να μοιάζει καθόλου με κτίριο.
Θέλουμε να είναι ένας τόπος, ένα ελεύθερο περιβάλλον στο τοπίο που έρχονται και φεύγουν άνθρωποι απ' όλο τον κόσμο.
Θέλουμε να είναι ένας συμβολισμός της έννοιας και της ποίησης του ταξιδιού. Ένα παράθυρο στον κόσμο ή καλύτερα μια αναγνωρίσιμη και μοναδική πύλη (a gateway out to the world both for inwards and outwards directions).

 

Το concept

 

Ένα σμήνος από γιγάντιες σουσουράδες έρχεται ή φεύγει - προσγειώνεται ή απογειώνεται κάπου στη Ρίγα της Λετονίας.
Ένα ενσταντανέ αυτής της κίνησης παγώνει, σα να σταματάει ο χρόνος, και αποτυπώνεται στο συγκεκριμένο σημείο, ορατό από παντού - ψηλά από τον αέρα ή χαμηλά καθώς κανείς πλησιάζει στο χώρο - και από μεγάλες αποστάσεις.
Η κατασκευή είναι η απλούστερη και η αφαιρετικότερη δύναμη.
Ο χώρος, που έτσι κι αλλιώς είναι περιορισμένος και προδιαγεγραμμένος από το πρόγραμμα περιτυλίγεται μέσα σ' ένα γυάλινο αυτοφερόμενο διάφραγμα, αόρατο από κάποια απόσταση και οργανώνεται κατά τον απλούστερο και οικονομικότερο τρόπο.
Οι σουσουράδες όμως είναι - σε αντίθεση - δυναμικές και κυρίαρχες στο χώρο. Εβδομήντα τεράστιες σουσουράδες από εμφανές, έγχυτο beton δημιουργούν μια γλυπτική κατασκευή, ένα happening, ένα συμβολικό περιβάλλον, ένα φωτογραφικό ενσταντανέ που αποτυπώνεται με ευκολία στη μνήμη του παρατηρητή. Το terminal της Air Baltic στη Ρίγα δεν μπορείς να το μπερδέψεις με κάποιο άλλο. Είναι οι σουσουράδες της Λετονίας, δεν είναι αυτό ή κάποιο άλλο, ή κάπως έτσι σαν κάποιο άλλο κτίριο.
Είναι ένα μοναδικό θέαμα και ανήκει στη Ρίγα και στην Air Baltic.

 

Το design της κατασκευής

 

Η όλη κατασκευή οργανώνεται σε τρία επίπεδα:
Το πρώτο - το κυρίαρχο - είναι οι γιγάντιες πλαστικές μορφές των σουσουράδων.
Το δεύτερο είναι η απλούστερη δυνατή κατασκευή των επιπέδων που ελίσσονται κάτω ή ανάμεσα στις σουσουράδες και διαμορφώνουν τα πλατώ πάνω στα οποία οργανώνεται λειτουργικά το terminal.
Το τρίτο είναι το περιτύλιγμα του λειτουργικού χώρου, που συντίθεται από επιφάνειες καθαρού αυτοφερόμενου γυαλιού, χωρίς πρόσθετα στοιχεία στήριξής του.
Η όλη κατασκευή γίνεται με δύο μόνον υλικά. Το beton και το γυαλί. Τα δάπεδα είναι επίσης διαμορφωμένα με ενισχυμένο τσιμέντο και οι οροφές επίσης εμφανές σκυρόδεμα.
Όλες οι κατασκευές μέσα στο τέρμιναλ είναι ανεξάρτητες και πατάνε στο ενιαίο δάπεδο χωρίς να ενσωματώνονται ούτε με τις σουσουράδες, ούτε με το γυάλινο περιτύλιγμα.